
9 beneficii ale lecturii – de ce ar trebui sa citim zilnic
Lectura are un numar mare de beneficii, unele mai putin cunoscute sau mediatizate. Iata 9 motive care te vor convinge ca merita sa citesti zilnic.
Stimuleaza mental
Studiile au dovedit ca stimularea mentala poate preveni si incetini Alzheimer-ul si dementa. Acest lucru este explicat de faptul ca mentinerea creierului activ si concentrat il impiedica sa isi piarda din putere si agerime. La fel ca oricare alt muschi din corp, creierul necesita exercitii fizice pentru a-si mentine tonusul si sanatatea, iar lectura este o metoda de stimulare mentala.
Reduce stresul
Indiferent de nivelul de stres de la locul de munca, din relatiile personale sau din problemele cotidiene, totul se amelioreaza daca te adancesti intr-o poveste minunata. Un roman bine scris te poate ajuta sa te relaxezi si sa faci fata mai usor stresului.
Te ajuta sa dobandesti cunostinte noi
Tot ceea ce citesti inseamna un plus de informatii noi care se pot dovedi utile la un moment dat. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat esti mai bine echipat pentru a face fata provocarilor cu care te intalnesti in viata.
Te ajuta sa iti dezvolti vocabularul
Cu cat citesti mai mult, cu atat vei invata mai multe cuvinte si, inevitabil, acestea vor intra in vocabularul tau de zi cu zi. Faptul ca stii sa vorbesti te va ajuta in orice profesie, dandu-ti un plus de incredere in sine si crescand respectul de sine. Urmatorul pas va fi succesul in cariera si in orice iti propui sa realizezi.
Imbunatateste memoria
Cand citesti o carte va trebui sa retii diverse detalii, nume personaje sau locuri, firul naratiunii si modul in care povestea se impleteste. Acesta va fi un exercitiu bun pentru creier care, in timpul procesului de memorare, dezvolta noi sinapse care ajuta la consolidarea memoriei pe termen scurt si la stabilizarea starii de spirit.
Dezvolta gandirea analitica

Atunci cand citim un roman politist si reusim sa rezolvam, inca inainte de final, misterul crimei, nu facem altceva decat sa folosim gandirea analitica. Luand nota de detaliile furnizate si sortand informatiile ne exersam capacitatea de analiza si de solutionare a problemelor.
Creste puterea de concentrare
Cand citim o carte, toata atentia este concentrata asupra povestii si a detaliilor. Cu cat lectura este mai captivanta, cu atat ne detasam mai mult de lumea inconjuratoare, intreaga atentie fiind indreptata asupra unui singur lucru – cartea. Acesta este un bun exercitiu pentru cresterea puterii de concentrare.
Echilibreaza mentalul
Citind cateva pagini inainte de munca, mintea se echilibreaza si te vei putea concentra mai bine asupra sarcinilor de serviciu. Vei ramane surprins de randamentul pe care il vei avea la birou.
Dezvolta abilitati de scriere
Abilitatea de a scrie merge mana in mana cu cea de dezvoltare a vocabularului. Lecturarea unei lucrari bine scrise va avea efecte bune asupra propriei exprimari, iti va imbunatati cadenta, fluiditatea si stilul de scris.
Imbunatateste starea de spirit
Pe langa relaxarea care insoteste citirea unei carti bune, subiectul poate aduce pace si liniste interioara. Citirea textelor spirituale poate scadea tensiunea arteriala si genereaza o senzatie de calm, in timp ce lectura motivationala poate regla tulburarile de dispozitie.