
3 Romane considerate cele mai bune carti din toate timpurile
Critici literari, istorici, cititori avizi si chiar cititori intamplatori vor avea cu totii opinii diferite despre care roman este cu adevarat „cea mai buna carte scrisa vreodata”. Este un roman cu un limbaj figurativ frumos, captivant? Sau unul realist? Un roman care a avut un impact social imens? Sau unul care a afectat mai subtil lumea? Iata o lista de romane care, din diferite motive, au fost considerate unele dintre cele mai mari opere de literatura scrise vreodata.
Anna Karenina

Orice fan al povestilor care implica subiecte suculente precum adulterul, jocurile de noroc, comploturile in casatorie si feudalismul rusesc, ar situa instantaneu Anna Karenina in varful listei cu „cele mai mari romane”. Si acesta este exact locul pe care publicatiile precum revista Time l-au dat romanului, inca de cand a fost publicat integral in 1878.
Scris de romancierul rus Lev Nikolaevici Tolstoi, opera de fictiune din opt parti spune povestea a doua personaje: o gospodina pe nume Anna, care fuge alaturi de tanarul sau iubit si un proprietar de teren pe nume Konstantin Levin, care se zbate intre credinta si filosofie. Tolstoi prezinta discutii despre dragoste, durere si familie in societatea rusa. Romanul a fost in special revolutionar in modul de a privi femeile, infatisand prejudecatile si greutatile sociale ale vremii cu emotie vie.
To Kill A Mockingbird

Harper Lee , despre care se crede ca este unul dintre cei mai influenti autori care au existat vreodata, a publicat un singur roman (pana cand controversata sa continuare a fost publicata in 2015 chiar inainte de moartea sa). To Kill a Mockingbird a fost publicat in 1960 si a devenit un clasic imediat al literaturii.
Romanul examineaza rasismul din America de Sud prin ochii largi inocenti ai unei tinere fete istete numite Jean Louise Finch. Personajele sale iconice, in special simpaticul Atticus Finch, au servit ca modele si au schimbat perspective in Statele Unite, intr-o perioada in care tensiunile legate de rasa erau mari. Sa ucizi o pasare cantatoare a castigat Premiul Pulitzer pentru fictiune in 1961 si a fost prezentat intr-un film premiat al Academiei in 1962, oferind povestii si personajelor sale o viata si o influenta suplimentara asupra sferei sociale americane.
The Great Gatsby

F. Scott Fitzgerald a scris Marele Gatsby, un roman care se distinge ca fiind unul dintre cele mai mari texte pentru introducerea studentilor in arta de a citi literatura in mod critic. Romanul este prezentat din perspectiva unui tanar pe nume Nick Carraway, care s-a mutat recent in New York si s-a imprietenit cu un excentric vecin bogat, cu origini misterioase, Jay Gatsby. The Great Gatsby ofera o privire de ansamblu asupra epocii jazz-ului din anii 1920 in istoria Statelor Unite, in timp ce critica in acelasi timp ideea „Visului American”. Poate ca aspectul cel mai cunoscut al romanului este arta de pe coperta – o fata proiectata pe un cer albastru inchis alaturi de luminile dintr-un peisaj urban – o imagine care se gaseste, de asemenea, intr-o configuratie usor diferita, in textul in sine ca simbol.