https://www.opinia-zilei.ro/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Cum alegi autoturismul potrivit, optimizand costurile

Alegerea autoturismului poate fi o adevarata provocare chiar si pentru cei mai experimentati dintre soferi. Costurile ridicate de achizitie, dar si platile periodice legate de intretinere si exploatare sunt cateva dintre aspectele pe care cei mai multi le au in vedere la achizitionarea unui autovehicul. Ce alte aspecte iei in calcul? aceasta este intrebarea complexa la care incercam sa urmatoare. 

Masina de oras sau de teren?

Prima si cea mai importanta intrebare la care trebuie sa iti raspunzi inainte de a incepe cautarile autoturismului personal perfect tine de modul de exploatare.  Daca vei folosi masina cu precadere in interiorul orasului, pentru a face naveta intre locuinta si locul de munca sau scoala copilului este indicat sa achizitionezi un autoturism de oras, optimizat in acest sens. Modelele de oras sunt prevazute cu elemente de scadere a consumului sunt compacte si pot fi parcate cu usurinta chiar si in spatiile mai mici. 

Daca stii ca esti un navetist de cursa lunga si drumul pe care il parcurgi este cumva accidental, este esential sa te orientezi catre un model de teren, care vine si cu confort sporit. Tine seama cand vine vorba de siguranta personala un astfel de  autoturism va avea cu siguranta stele in plus.

Autoturism de familie sau unul compact?

Ai o familie numeroasa, cu copii? este indicat sa te orientezi catre acele autoturisme care ofera spatiu suficient si confort ridicat si acestora. Fie ca drumurile sunt scurte, sau nu, este important ca toti participantii, sofer si pasageri sa se simta confortabil pe parcursul calatoriei, astfel minimizezi riscul incidentelor neplacute. 

Esti doar tu si partenera, cu siguranta va puteti descurca cu un autoturism compact, care presupune costuri reduse de intretinere si consum. Va puteti cheltuii diferentele in alt mod, distrandu-va calatorind, sau investind in voi. 

Combustibil diesel,  benzina, hibrid, electric?

Cand vine vorba de combustibil lucrurile sunt impartite. Multi soferi se bucura de avantajele masinilor cu motoare pe benzina, ce presupun costuri mai reduse de intretinere. Verificarile periodice si inlocuirea consumabilelor se face mai rar decat in cazul autoturismelor cu motorizare diesel, insa consumul in cazul acestora este ceva mai ridicat.

Masinile cu motoare diesel, sunt extrem de poluante. Valorifica foarte bine tot combustibilul, optimizand cheltuielile pe aceasta parte, insa presupun costuri mai ridicate cu verificarile periodice si inlocuirea consumabilelor. Un alt aspect mai putin placut tine de zgomotul puternic produs de aceste motoare.

Masinile electrice sunt considerate in prezent cele mai prietenoase cu mediul inconjurator. Sunt nepoluante si au costuri de intretinere minime. Sunt foarte populare in tarile dezvoltate si par a fi viitorul. Totusi bateriile acestora nu ofera autonomie foarte ridicata, si statiile de incarcare sunt destul de putine. Un alt dezavantaj al autoturismelor cu motorizare electrica ar fi costul destul de mare de achizitie, insa pentru cei mai multi protejarea mediului este chiar importanta. 

Autoturismele hybrid sunt o alternativa extrem de versatila in special pentru navetistii si pentru soferii de oras.  Sunt atractive si extrem de apreciate, si par sa ia  fata celorlalte variante.

Dotari standard sau premium?

Aspectele legate de dotari tin odata de necesitati dar si de preferinte personale. Cei ce apreciaza confortul cu siguranta se vor orienta catre autoturisme cu optiuni numeroase de confort. Soferii de oras tind sa aleaga masini cu dispozitive inteligente integrate care sa le permita sa realizeze si alte task-uri in timpul calatoriei, iar cei ce conduc mai bine noapte, aleg sa doteze masina cu faruri speciale care sa le asigure vizibilitate mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *