https://www.opinia-zilei.ro/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Cum ne-a schimbat internetul viata, de la aparitie pana-n prezent!

Pe măsură ce trec anii, descoperim ca 1989 a avut o serie de momente foarte importante. Căderea Zidului Berlinului, moartea împăratului Japoniei Hirohito si retragerea trupelor sovietice din Afganistan au fost câteva dintre evenimentele de reper care au avut loc în ultimele luni ale anilor optzeci.

Tot în 1989, un informatician britanic, Tim Berners-Lee, a prezentat o propunere de „sistem informatic distribuit” la CERN, Organizația Europeana pentru Cercetări Nucleare, in apropiere de Geneva, Elveția. Un an mai târziu, primul site web si server din lume au intrat in direct la CERN.

Iata cateva moduri prin care atat World Wide Web, cat si internetul au transformat modul in care traim.

Motoare de cautare

De la AltaVista – care a fost lansat la mijlocul anilor 1990 si închis in 2013 – pana la Google, Yahoo, Baidu si Bing, motoarele de căutare permit utilizatorilor sa introducă cuvinte cheie și sa treacă prin miliarde de site-uri web pentru a găsi informațiile de care au nevoie. Sursa

Numărul de interogări care sunt procesate de motoarele de căutare este uriaș, iar Google.com este numărul unu când vine vorba despre motoare de căutare.

E-commerce

Site-uri precum Amazon, eBay si Alibaba din China au contribuit la accelerarea trecerii de la cumpărăturile stradale la achiziții din confortul casei tale.

Astazi, cu un clic de mouse sau o simpla comanda vocala, o multime de articole – de la manusi de cuptor la alimente si computere pana la telefoane mobile – pot fi comandate pentru livrare la domiciliu, deseori in aceeasi zi.

Social Media

MySpace, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, LinkedIn, Flickr … lista site-urilor de socializare pe care oamenii le folosesc este vasta. In doar cativa ani, aceste site-uri web au devenit mijlocul optim al multor oameni pentru a-si impartasi muzica, fotografiile, videoclipurile si multe altele. Amploarea acestor organizatii este impresionanta.

Case conectate

Internet of Things incepe sa aiba o influenta din ce in ce mai importanta asupra caselor noastre. Comisia Europeana descrie internetul  ca fuzionand „lumi fizice si virtuale, creand medii inteligente”.

Ganditi-va la dispozitivele care sunt conectate la internet si capabile sa „vorbeasca” intre ele. Un exemplu ar fi un termostat din casa ta pe care il poti controla cu smartphone-ul de la birou.

Tot mai multe case folosesc de asemenea „asistenti virtuali”, cum ar fi Alexa Amazon, Siri Apple si Google Assistant.

Modificari ale birourilor

Birourile de astazi nu mai seamana cu locurile de munca de acum 15 sau 20 de ani. Conexiunile de internet de mare viteza inseamna ca angajatii au acces aproape instantaneu la informatiile de care au nevoie pentru a-si face treaba, in timp ce apelurile video si conferintele cu colegii din cealalta parte a lumii sunt obisnuite. In plus, calculatoarele sunt utilizate pentru o serie de alte sarcini, inclusiv trimiterea de e-mailuri, programarea sedintelor si scrierea de note.

In unele industrii, calculatoarele sunt utilizate pentru a indeplini sarcini complicate si consumatoare de timp, precum proiectarea cladirilor si procesarea unor cantitati mari de date, sau chiar pentru asigurarea asamblarii si altor procese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *