https://www.opinia-zilei.ro/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

De ce avem nevoie de cultura – beneficii individuale si sociale

Cultura este modul de exprimare a unei societati vibrante, este calea prin care ne spunem povestile, sarbatorim, ne amintim de trecut, ne deconectam sau ne imaginam viitorul. Expresia noastra creatoare ne ajuta sa definim cine suntem si, totodata, ne ajuta sa vedem lumea prin ochii celorlalti oameni. In plus, cultura ofera avantaje sociale si economice importante. Odata cu dezvoltarea personala, cresterea tolerantei si dezvoltarea oportunitatilor de a ne alatura grupurilor de oameni, cultura imbunatateste calitatea vietii si creste bunastarea generala, atat la nivel individual, cat si la nivel comunitar.

Beneficii interioare

Participarea la evenimentele culturale aduce oamenilor multe beneficii, o parte din acestea fiind la nivel personal. Manifestarile culturale sunt o sursa de incantare si relaxare si ofera experiente emotionante si intelectuale vibrante, placute sau nelinistitoare, incurajand contemplarea si celebrarea frumosului. Toate emotiile si gandurile generate de manifestarile culturale influenteaza in mod benefic dezvoltarea personala si starea de spirit.

Cultura dezvolta creativitatea

De asemenea, cultura este un mijloc de exprimare a creativitatii, de formare a unei indentitati individuale si de imbunatatire a sentimentului de apartenenta la o comunitate.

Cultura poate fi o cale de divertisment

Experientele culturale sunt oportunitati de petrecere a timpului liber, de divertisment, de invatare si de a impartasi experiente emotionante cu ceilalti. Muzeele, teatrele, studiourile de dans sau bibliotecile publice – toate reunesc oamenii in diverse evenimente culturale valoroase.

Cultura dezvolta abilitati valoroase pentru viitor

Copiii si tinerii care participa la evenimentele culturale isi dezvolta abilitatile de gandire, stima de sine si, totodata, se pregatesc pentru a face fata provocarilor vietii – toate acestea dubland rezultatele educatiei. Multe institutii realizeaza legaturi puternice intre cultura si educatie, oferind burse copiilor si tinerilor talentati, ceea ce contribuie la dezvoltarea unor abilitati valoroase pentru forta de munca si, totodata, pentru societate.

Cultura dezvolta abilitatile congnitive

Mostenirea culturala largeste oportunitatile pentru educatie si invatare continua, ajutand la intelegerea istoriei. Patrimoniul cultural dezvolta produse educationale care sunt adevarate surse de informare. Astfel, muzeele si bibliotecile publice joaca un rol important in extinderea oportunitatilor de educatie si alfabetizare, depasirea decalajului digital, sustinerea invatarii pe tot parcursul vietii si pregatirea oamenilor pentru munca si viata. Totodata, studiile au demonstrat ca paticiparea la activitatile culturale imbunatateste alfabetizarea si creste abilitatile congnitive.

Imbunatateste sanatatea si creste bunastarea seniorilor

Participarea la actele de cultura contribuie la mentinerea sanatatii populatiei. Este dovedit ca actele de creativitate si implicarea culturala imbunatatesc atat sanatatea mentala, cat si sanatatea fizica. Totodata, arta poate avea beneficii importante asupra bunastarii si sanatatii adultilor in varsta. Participarea la evenimentele artistice diminueaza izolarea si promoveaza formarea identitatii si a legaturilor interculturale.

De asemenea, s-a dovedit ca participarea activa a seniorilor la proiectele artistice are beneficii pentru sanatate, congribuind la coeziunea sociala si bunastarea emotionala si fizica.

Cultura creeaza comunitati vibrante

Cultura ajuta la consolidarea capitalului social, liantul comunitatilor. Prin reunirea oamenilor in activitati culturale precum festivaluri, targuri sau diverse cursuri, se creeaza solidaritate sociala si coeziune. Acest lucru incurajeaza incluziunea sociala, crescand increderea si toleranta. Capitalul social creat prin cultura creste odata cu participarea periodica la activitati culturale variate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *