https://www.opinia-zilei.ro/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Cum sa fii in siguranta atunci cand navighezi pe internet

In acest moment foarte multe persoane sunt preocupate de confidentialitatea online si de aceea pasii pentru  a ramane in siguranta pe internet sunt foarte importanti. Ceea ce este fascinant este faptul ca interesul pentru securitatea digitala personala a ramas ridicat, inca de cand au inceput sa apara probleme, in urma cu mult timp. Orice persoana poate deveni o victima pe internet atunci cand nu este atenta.

Pastreaza informatiile personale si profesionale pentru tine

Angajatii potentiali sau clientii nu trebuie sa cunoasca relatiile personale sau adresa de domiciliu. Acestia trebuie sa stie despre experienta ta profesionala si despre cum sa poata lua legatura cu tine in privat. Nu transmite informatii pur personale catre persoane necunoscute si cu atat mai putin in mediul online.

Asigura-te ca ai setarile de confidentialitate facute

Marketerilor le place sa afle totul despre tine, la fel si hackerilor. Ambii pot afla lucruri despre tine in functie de navigare si de utilizarea retelelor de socializare. Dar poti avea grija de informatiile  tale personale pentru ca, atat browserele web, cat si sistemele de operare mobile au setari disponibile pentru a iti proteja confidentialitatea online. Site-urile importante precum Facebook  si Instagram au, de asemenea,  setari care imbunatatesc confidentialitatea. Aceste setari sunt uneori (in mod deliberat) greu de gasit, deoarece companiile isi doresc informatiile personale pentru valoarea lor de marketing.

Asigura-te ca ai o conexiune sigura si chiar utilizeaza o conexiune VPN

Cand intrii pe internet intr-un loc public, de exemplu, utilizand o conexiune publica Wi-Fi, nu ai control direct asupra securitatii. Asigura-te ca dispozitivul tau este in siguranta si, daca ai indoieli, asteapta un moment mai bun inainte de a furniza informatii, cum ar fi numarul contului bancar.

Pentru a imbunatati si mai mult siguranta navigarii pe Internet, utilizeaza o conexiune VPN sigura (retea privata virtuala). VPN iti permite sa ai o conexiune sigura intre dispozitivul tau si un server de internet pe care nimeni nu il poate monitoriza sau accesa.

Fii atent la ce descarci

Un obiectiv principal al criminalitatii informatice este sa te determine sa descarci programe malware – programe sau aplicatii care transporta malware sau incearca sa fure informatii. Acest malware poate fi deghizate in aplicatie: orice, de la un joc popular la ceva care verifica traficul sau vremea. Dupa cum recomanda specialistii, nu descarca aplicatii care par suspecte sau care provin de pe un site in care nu ai incredere.

Alege parole puternice

Parolele sunt unele dintre cele mai mari puncte slabe din intreaga structura de securitate a Internetului, dar in prezent nu exista nicio solutie de a le face complet sigure. Iar problema cu parolele este ca oamenii tind sa le aleaga pe cele usor de retinut (cum ar fi „parola” si „123456”), care sunt usor de ghicit pentru hackeri. Selecteaza  parolele puternice care sunt mai greu de ghicit. Daca nu stii ce parole sa alegi poti merge pe varianta clasica si anume sa folosesti un generator de parole. O alta varianta atunci cand nu ai o limita de caractere este sa scrii o propozitie sau macar un inceput de propozitie.

2 thoughts on “Navigheaza in siguranta pe Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *